Weekend, pasen en schoolbezoeken!
Door: Daniëlle Meijvogel
Blijf op de hoogte en volg Daniëlle
14 April 2007 | Zweden, Sundbyberg
Vandaag heb ik een heerlijk shop-middagje in Stockholm gehouden en onder andere een zomerjas gekocht :). En nu maar hopen dat het mooie weer aanblijft, want die winterjas ben ik echt flink zat.
ZONDAG 8 APRIL: 1e paasdag
Glad påsk, allihopa!
Vandaag heb ik het zakje met paaseitjes open gemaakt, dat mij per post is toegestuurd (op 2 maart en ik heb het netjes tot vandaag bewaard! ik stond verbaasd van mezelf, haha). Ze smaakten verrukkelijk! Hier in Zweden kennen ze geen chocolade-eitjes, dus dat zakje uit Nederland heeft me toch maar even mooi van een chocolade-eitjes-loze pasen gered, haha. Pasen zou niet compleet zijn zonder chocolade-eitjes. Ik moet het ookal zonder paasbrood stellen, haha. Dat kennen ze hier namelijk ook niet. Wel een påsklångd! Dat is eigenlijk hetzelfde als de zoete broden die ze hier het hele jaar door hebben, alleen heet het in deze periode anders, haha. Het was dan wel geen paasbrood, maar het was even goed lekker. We hebben ervan gesmuld!
’s Avonds kwam er een docent van de PABO op bezoek, die alle PABO-studenten in Zweden bezoekt en de contacten met de Zweedse scholen aanscherpt en het aantal contact-scholen probeert uit te breiden.
MAANDAG 9 APRIL: 2e paasdag
En daar is de winter weer… goedemorgen meneer de sneeuwbui! Voor vandaag stond er een bootvaart door de Archipelago met de docent op de planning, dus winterjas aan en gaan met die banaan (uhmmm… metro). Aangezien er in deze periode slechts twee boten per dag gaan, gingen we bijtijds weg (die wil je tenslotte niet missen). Het weer zat niet erg mee, maar de sfeer zat er goed in. De zon heeft hard haar best gedaan, maar een echte lentedag is het niet meer geworden.
De boottocht door de Archipelago eindigde op Vaxholm (een eiland) waar we van boord zijn gegaan. Er was op deze tweede paasdag weinig te beleven, aangezien (bijna) alles gesloten was, maar het uitzicht was prachtig! En tweede paasdag zou niet compleet zijn zonder een rondje meubelboulevard, dus we zijn uiteraard het enige meubelwinkeltje dat Vaxholm rijk is binnengestapt. Voordat we de boot terug namen naar Stockholm hebben we nog gezellig iets gedronken in een koffiehuisje aan de kade. Bij terugkomst in Stockholm ontdekte we het zoveelste Indiska-filiaal, dat uiteraard niet onbezocht voorbij kon worden gelopen. Dus hup… de docent mee naar binnen gesleurd (haha) en rondkijken, maar volgens mij kon hij het best waarderen.
’s Avonds hebben we met z’n drietjes in onze hotelkamer gegeten. We hebben een heus 3 gangen-diner voor ‘m bereid, haha.
DINSDAG 10 APRIL:
’s Ochtends hebben we op de Stella Nova doorgebracht (waar de directeur opeens verdacht aardig deed) en ’s middags hebben we een bezoek gebracht aan ‘Thielska Galleriet’ (een museum). Onderweg daar naar toe kwam ik overigens een oplossing voor het file-probleem tegen; neem een paard, haha! Midden tussen de rijen auto’s die vaststonden voor het stoplicht reed iemand op een paard. Als een motor in de file zigzagde de ruiter zich door de rijen auto’s heen. Na ons bezoek aan ‘Thielska Galleriet’ was het tijd om de docent naar de trein te brengen en zijn Fleur en ik Stockholm nog even ingegaan.
’s Avonds hebben we achter een computer op Stella Nova doorgebracht, waar we halverwege onderbroken werden om ons voor te stellen tijdens een ‘meeting’ met ouders.
Om 00.00 uur heb ik over de MSN m’n moeder gefeliciteerd en haar de cadeautjes gegeven die ik voor vertrek op m’n kamer had klaargezet. Erg grappig!
P.S. Gotland is geboekt! Het laatste weekend in Zweden (27 t/m 29 april) brengen we door op Gotland!
WOENSDAG 11 APRIL: Happy birthday!
Grattis på födelsedagen, mam!
Vandaag hadden we ons eerste schoolbezoek, de Höjden-school in Hammerbyhöjden (een buitenwijk van Stockholm). De routebeschrijving die ons over de mail was toegezonden, bleek bij aankomst in Hammerbyhöjden niet erg handig. Kortom; we konden de school niet vinden. Misschien had het feit dat ze het in haar mail had over een ‘read building’ (een bibliotheek? of schreef ze ‘read’ in plaats van ‘red’ en bedoelde ze een rood gebouw?) al een aanwijzing voor ons moeten zijn dat we de school niet zouden vinden, haha. We vroegen het aan een voorbijganger, een bejaarde vrouw. Bij bejaarde Zweden maakt het niet uit in welke taal je ze aanspreekt, ze kletsen altijd in het Zweeds terug (zelfs als je ze in het Zweeds vertelt dat je ze niet begrijpt). Vandaag was dat echter niet nodig. We vroegen een oude dame naar de weg. Vervolgens volgde er een routebeschrijving in het Zweeds, maar ik begreep het helemaal J en niet veel later kwamen we bij de school aan! Deze school bevond zich, evenals de Stella Nova, onder een flatgebouw. De binnenkant van de school was echter een wereld van verschil. Het was er keurig netjes en er was, naast een leeg burea (waar dus ook daadwerkelijk aan gewerkt kan worden), zelfs een smaakvol ingerichte relax-kamer voor het personeel. De documentatie aan de muren in de school waren (door de toevoeging van stukken muur, in plaats van een volgeplakte muur) een stuk overzichtelijker dan op de Stella Nova. Op de Stella Nova voelt het soms alsof je in een krant rondloopt met al die lettertjes op de muur. De ‘pedagogista’ van de school gaf een powerpoint-presentatie en leidde ons rond door de school. De invloed van de ‘atelierjsta’ was duidelijk te zien (wat een mooie school!). Al met al was het vooral een heel inspirerend bezoek! Ik heb er veel ideeën opgedaan!
DONDERDAG 12 APRIL:
Vandaag reisden we af naar Knivsta, voor een bezoek aan de Solhatten-school. Bij het station werden we opgehaald door de ‘pedagogista’ van de school. In een zeer luxe vouture (geen idee wat voor één) werden we naar de school gereden. De school bevond zich in een groot herenhuis aan de rand van een bos, vlakbij een groot meer en het schoolplein is een soort boomgaard (met appelbomen!). Echt een prachtige omgeving! Er was een hoop te zien in de school en de ‘pedagogista’ had een mooie visie op onderwijs. Het zag er over het algemeen prachtig uit (vooral door de inventiviteit en creativiteit van de medewerkers), maar één van de kamers vond ik wel heel speciaal. Het is moeilijk uit te leggen hoe de kamer eruit zag aan iemand die er niet geweest is, maar ik zal uiteraard een poging wagen:
Er speelde een cd met geluiden (jungle, vogels, regen etc.) en de ruimte was zo gedecoreerd, dat het leek alsof je je midden in de natuur bevond. De ingang van deze kamer was een rond gat in de muur, met lianen ervoor. Wij namen uiteraard gewoon de deur, haha. De kinderen hun fantasie werd er op allerlei verschillende manieren geprikkeld. Ook was er de mogelijkheid om even rustig op één van de twee kleine ‘hangstoelen’ te zitten. Er was een schimmenpoppenkast met kleureffecten. En het mooiste was dat alles heel simpel zelf gecreëerd was, maar met een groots effect. Echt heel leuk!
VRIJDAG 13 APRIL: woeoeoeoeoe
Vandaag heb ik op de Stella Nova doorgebracht, waar de directeur werkelijk het bloed onder m’n nagels vandaan heeft gehaald (wat een @#$%&**#%$!!!). Er moet heel wat gebeuren voordat je mij kwaad krijgt, maar hem is het gelukt (grrr!).
Liefs, Daniëlle
P.S. Nog één nachtje… m’n spulletjes voor het weekje in Rimbo, met mijn ouders, staan al klaar!
14 April 2007 - 15:54
Marieke :
nou ben ik wel heeeel benieuwd wat dat nou weer met die directeur was... ????? vertellll!!!
x -
16 April 2007 - 20:28
Marianne:
hey,
wat een directeur zeg. Ben erg benieuwd, heb jou namelijk nog nooit kwaad gezien!!
ik hoop dat je een leuk weekend met je ouders hebt gehad. maar hoor dat allemaal nog wel.
Je kunt er dus ook aardig goed shoppen, als ik hoor wat je er allemaal koopt. mmmmm, misschien moet ik ook maar eens een keer die kant uit om te shoppen. zou niet verkeerd zijn..
spreek je snel,
liefs Marianne -
28 April 2007 - 16:28
Marga:
Lieve Daniëlle,
Wat ben je toch attent.
Na een avondje stappen met "de meiden ". Eerst lekker bij de Griek gegeten en toen naar Ladies Movie Night (kan ik jou en je vriendinnen aanraden) een enorme verrassing bij thuiskomst.
Bedankt voor de originele cadeaus. Ik ben er erg blij mee.
Dikke kus.